În mod evident, igiena personală ar trebui să fie recurentă și repetitivă, nu doar ocazională. Beneficiile sunt multiple și țin atât de aspect, cât și de sănătatea ta. Există câteva noțiuni pe care e bine să le cunoști, dar și modalități maleabile de îngrijire a propriei persoane, pe care nu trebuie să le ignori!
Pe de altă parte, deloc de neglijat este și curățenia pe care o păstrăm în jurul nostru, atât acasă, cât și la locul de muncă.
Curățenia este un proces care necesită, de cele mai multe ori, câteva ore, însă timpul variază în funcție de spațiul locuinței. Pentru a te încadra într-un timp cât mai scurt, poți începe cu spațiile în care petreci cel mai mult timp, precum bucătăria, sufrageria și dormitorul.
În primul rând, încearcă să ai toate produsele la îndemână, pornind de la soluții dezinfectante pentru casă, până la cârpe și alte aparate de curățenie necesare.
Baia este considerată fiind una dintre cele mai aglomerate încăperi din locuință. Din acest motiv, ea trebuie curățată și dezinfectată cât mai bine. Încearcă să îți pregătești toate produsele de care vei avea nevoie, atât pentru pete, cât și pentru mirosurile nedorite.
Nu uita și de restul obiectelor sanitare! În cazul lor nu este indicat să folosești produse la fel de puternice, ci unele mult mai blânde, pentru a îndepărta toate urmele nedorite.
Atenție totuși, utilizați în siguranță produsele biocide. Citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs înainte de utilizare
Conform World Health Organisation (WHO), până la 80% din bolile infecțioase se transmit prin mâini. Astfel, datorită numărului mare de microorganisme tranzitorii ce se găsesc pe mâini, dezinfecția igienică a mâinilor reprezintă cea mai importantă măsură pentru reducerea încărcăturii microbiene. Pentru o eficiență crescută, este bine să se folosească dezinfectanți pentru mâini, care distrug până la 99,9% din bacterii testate precum E.coli și inactivează virusul gripal porcin de tipul A (H1N1) Dettol vine în ajutorul nostru cu două formate de gel dezinfectant pentru mâini (de 50 si 200ml)
Igiena este extrem de importantă și acasă și la locul de muncă, în special dacă este vorba despre băi, unde curățenia trebuie păstrată mult mai riguros pentru a evita orice risc de îmbolnăvire al angajaților sau al clienților. În privința grupului sanitar, păstrarea unei igiene și a unei curățenii cât mai amănunțite este obligatorie, deoarece este locul în care se dezvoltă și se înmnulțesc cel mai repede bacteriile, virusurile și microbii.
Este important să nu ștergeți soluțiile de dezinfectanteimediat după ce le-ați aplicat pe o suprafață. Multe produse de dezinfectat, precum șervețelele și pulverizatoarele trebuie să fie lăsate să acționeze pe o suprafață timp de câteva minute pentru a fi eficiente. Citiți întotdeauna instrucțiunile pentru a vă asigura că folosiți produsele conform recomandărilor și că nu distrugeți obiecte sensibile precum telefoanele mobile și alte dispozitive electronice. Pentru dispozitivele electronice optați pentru folii de protecție, care pot fi curățate.
Lavajul simplu, sau spălarea cu apă și săpun este indicată și eficientă în majoritatea cazurilor. De aceea trebuie să insistăm de fiecare dată, cu multă răbdare, până va intra în reflex atât copiilor, cât și celorlalți membri ai familiei. Nu este o sarcină ușoară, trebuie spus, deoarece statisticile arată că avem un consum redus de săpun și produse de igienă personală, comparativ cu alte state europene, arată datele Eurostat.
Copilul trebuie învățat să insiste câteva minute pe fiecare zonă a mâinii, inclusiv între degete, conform indicațiilor din afiș. Apoi să își șteargă mâinile sau să le usuce folosind sistemele speciale, fără a folosi la comun, la școală, de exemplu, prosoapele].
De asemenea, este important să învețe să nu atingă direct, după spălarea mâinilor, robinetul, capacul de toaletă, chiuveta, capacul de la recipientul de deșeuri sau mânerul ușii de la baie (nu cea de acasă, evident) pentru a evita contaminarea cu anumiți microbi. Pentru asta poate folosi un șervețel sau chiar ultimul șervețel folosit pentru a-și usca mâinile.